KADIN BARO BAŞKANLARI BİLDİRİ YAYINLADI

Ayla Varan Kadın Baro Başkanları toplantısında yer aldı
Kadın Baro Başkanları Toplantısının İlki Sakarya Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Kadın Baro Başkanları, Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kadına karşı şiddetin her türlüsüyle mücadele etme ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek bildiri yayınladı. Sakarya Barosu’nun ev sahipliğinde bir araya gelen kadınlar; kadın cinayetleri, İstanbul Sözleşmesi, kadın temsiliyetigibi konular üzerinden seslerini duyurmaya çalıştı.
Artvin Baro Başkanı Ayla Varan’ın da yer aldığı Kadın Baro Başkanları tarafından bir bildirge yayınlandı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan sözleşmelere yer verilen Bildirgede, “Kadına karşı şiddet toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığın bir sonucu ve insan hakkı ihlalidir.
Ülkemizde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadının; eşit yurttaşlık hakkının temini ile başta aile hayatı olmak üzere sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta kısacası toplumsal yaşamdaki yeri güçlendirilmiş, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi yasal zemine oturtulmaya çalışılmıştır.
Dünyadaki kadın hakları hareketleriyle koordineli bir şekilde ülkemizde de kadın ve erkeğin yasalar önünde eşit bireyler olarak yaşaması için pek çok yasal düzenleme yapılmıştır. Ayrıca Devletimiz bu amaca yönelik olarak pek çok uluslararası sözleşmeye de imzacı olmuştur. Bu alanda kadınların insan haklarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan en önemli sözleşmeler; Birleşmiş Milletler düzeyindeki dokuz temel insan hakları sözleşmesinden biri olan “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi” (CEDAW) ile hukuka aykırı bir şekilde çekilme kararı alınan ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” diğer adıyla “İstanbul Sözleşmesi’’dir.” ifadeleri kullanıldı.
Kadınların taleplerini sıralayarak mücadele kararlıklarını yineledikleri bildirgede; “Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kadına karşı şiddetin her türlüsüyle mücadele etme ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.
Devletin görevi bireylerin hak ve özgürlüklerini korumak, eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldırarak şiddetsiz bir ortam ve yaşam hakkı sağlamaktır.
Ülkemizde artık sistemli bir hale gelen kadın cinayetleri karşısında Devletimize bu yöndeki görev ve sorumluluklarını hatırlatıyor, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hiçbir yasal kazanımdan vazgeçilmemesini talep ediyoruz. Kadına karşı ayrımcılık ve şiddet, Devletin tüm mekanizmalarıyla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşların iş birliği içerisinde olması ve kararlı bir mücadele ile ortadan kaldırılabilir.
Bizler, 16.04.2022 tarihinde Sakarya Barosu ev sahipliğinde bir araya gelen Kadın Baro Başkanları olarak; artarak devam eden kadın cinayetlerine, şiddete ve her türlü ayrımcılığa son vermek için mücadele kararlığımızı yineliyor, toplum paydaşlarını da bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz.
Biz kadınlar! Ayrıcalık değil Eşitlik Öncelik değil Liyakat Himaye değil Özgürlük Ölmek değil Yaşamak İSTİYORUZ.” ifadelerine yer verildi.
Aycan Koç